utorok 4. februára 2014

All You Need is Love

Dnes je sviatok svätého Valentína, teda sviatok všetkých zaľúbených. Musím sa priznať, že nie som veriaci a na svätých už neverím vôbec, aj keď tento sviatok mi asi vadí najmenej.
Nemám totiž sviatky rád. Najmä Vianoce. Počas týchto sviatočných dní si pripadám ako väzeň, lebo musím sedieť doma a nikam nechodiť. A keby som aj z domu tajne ušiel, tak ulice sú prázdne a dokonca aj kaviarne a bary sú zatvorené a všetci priatelia odcestovaní, alebo podobne ako ja uväznení doma.
Vianoce sú sviatky samoty. Nie náhodou býva počas týchto dní najviac sebevrážd.
Ale Valentín je iný sviatok. Zatiaľ som ešte nepočul, že by si niekto zobral život zo šťastnej lásky. Len z tej nešťastnej a tá sa na Valentína nesvätí. Pamätám sa na chvíle, keď som bol šťastne zamilovaný. Zamilovaný človek sa dá veľmi ľahko rozoznať v dave na ulici. Stačí sa pozornejšie prizrieť. Zamilovaný totiž nekráča po chodníku ako ostatní, ale levituje asi dvadsať centimetrov nad zemou.
Aj podľa neprítomného úsmevu môžete takéhoto chudáka ľahko identifikovať. Našťastie ide len o hormonálnu otravu mozgu a táto je málokedy chytľavá. A tu je problém. Veľmi nebezpečný jav nastáva, ak sú zamilovaní dvaja. Navzájom do seba. Vtedy hrozí kolektívne pobláznenie, ktorého nelogičnosti sa vzájomne násobia. Poznal som dvojicu, ktorá v zaľúbenosti odišla do Argentíny s predstavou, že tam budú požičiavať člnky na člnkovanie a z toho žiť a budú takto spolu šťastní až do smrti. Našťastie skončili na Aljaške, kde je hustota osídlenia taká nízka, že ich ľúbostné poblúznenie neobťažuje susedov, lebo tí najbližší bývajú asi 50 kilometrov ďaleko.
Nie je šťastný ani prípad, ak sa dvaja zamilujú do tretieho a vôbec nie je rozhodujúce, či je to žena alebo muž, alebo všetci traja sú toho istého pohlavia. Láska v trojici je ešte komplikovanejšia ako v dvojici. Podobne a s podobným stupňovaním to platí aj pre štvoricu alebo päticu.
Z toho vyplýva, že najmúdrejšie je milovať sám seba. Láska k sebe samému je vždy úprimná. Takýto zaľúbenec nemá problémy s neverou alebo žiarlivosťou. Každé ráno pri pohľade do zrkadla sa môže usmiať na milovanú osobu a prípadne jej aj poslať vzdušný bozk. A hneď vie, že je to naozaj úprimné a bez predstierania.
Láska je k životu veľmi potrebná, len si treba vybrať tú správnu formu a polohu.
Love is all you need.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára