sobota 8. februára 2014

Prvá láska

Chlapec si dnes spomenul na svoju prvú lásku. Ani sám nevie prečo.
Bolo to veľmi dávno, keď si myslel, že jeho celý svet je ona.
Bolo to dávno, čo spolu chodili na to isté gymnázium. Boli nerozlučný pár od prvého dňa príchodu na školu až po maturitu. Chodili spolu na diskotéky a spoločne sa obávali rodičov a ich výčitiek pri neskorých návratoch domov. Spoločne objavovali nebezpečenstvo prvej cigarety a prvých rozkolísaných krokov pri návrate z vinárne. Našťastie nemali veľa peňazí a tak ich nočné výlety boli pomerne striedme.
Spoločne skúmali tajomstvá svojich dospievajúcich tiel.
Trávili spolu všetok voľný čas. Boli ako dvojčatá, ktoré nedokážu byť jeden bez druhého. Ich okolie im začalo tvrdiť, že sa na seba začínajú podobať. Obaja boli štíhli a vysokí. Ona bola nežná blondína s vlasmi po pás. On bol čiernovlasý, modrooký s vlasmi skoro až po lopatky.
Nikoho nepotrebovali a tak najradšej boli spolu sami. Chodili spolu do prírody. Do lužných lesov pozdĺž dunajských brehov bez priehrady a nových kanálov. Pamätá si, ako sa nahí opaľovali na dunajskom brehu a ona sa nezakryla ani pred blížiacou sa rumunskou nákladnou loďou. Rumunskí námorníci výskali nadšením, lebo, hoci ešte nemala ani sedemnásť, mala také veľké prsia, že belostne svietili ďaleko do stredu rieky. Nákladná loď skoro uviazla v plytčine, lebo prišla veľmi blízko k brehu.
Pamätá sa ako pár týždňov pred touto príhodou spoločne strácali svoju nevinnosť. On bol nežný a ohľaduplný, lebo sa to dočítal v literatúre, ale jeho neskúsená neohrabanosť bola zjavná. Ona bola rozhodnutá a odvážna. Stalo sa to tiež v prírode a dôkaz svojho úspechu ešte dlho nosil na podšívke svojej vetrovky. Neskôr si obaja začali privyrábať a tak mohli chodiť do lacných hotelov. Pred maturitou si spoločne kúpili zájazd k moru. Bol vtedy šťastný a veľmi sa o ňu bál. Asi vedel prečo.
Až neskôr zistil, že to nebol len strach.
Dodnes sa mu zdáva, že ju niekedy zahliadne v dave. Vidí jej obraz tak ako kedysi, hoci nemilosrdný čas všetko zmenil.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára