streda 19. februára 2014

Polygamia

Muži sú polygamní. Je to dané biologicky. Presnejšie povedané muži to majú vrodené geneticky a táto vlastnosť vychádza z pudu sebazáchovy. Sexuálny pud ovláda každého muža a žiadna právna alebo spoločenská norma ho nedokáže zastaviť. Čoraz viac sa stretávam so situáciami, keď má manžel okrem manželky aj milenku. S obidvoma dobre vychádza, obe dámy považuje za svoje partnerky, obe miluje a chráni a tieto sa často vzájomne tolerujú. Nemajú sa rady, nenávidia sa, ale tolerujú.
Francúzska psychologička Maryse Vaillantová na základe svojej štúdie zistila, že minimálne štyridsať percent mužov v nejakej životnej fáze malo popri manželke aj milenku. V knihe "Muž, láska, nevera" k týmto výsledkom uvádza: „Väčšina to však nerobila preto, že by svoje partnerky už nemilovali. Naopak. Len potrebovali trochu dýchať. Pre veľké množstvo mužov je monogamia obrovským utrpením a nevera je takpovediac nevyhnutná a utužuje partnerský vzťah“.
Niektorých mužov viac láka vzrušujúci sex s rôznymi ženami, ako ten pravidelný s jednou vyvolenou manželkou a rovnako vyvolenou milenkou. Príležitostný náhodný sex má často za následok rozbitie partnerského vzťahu. Naopak, vernosť jednej milenke utužuje partnerský vzťah s manželkou. Ak muži neustále striedajú ženy na príležitostný sex, potom to už nie je milovanie, ale len sex. K milovaniu je potrebná nežnosť, ktorá je podmienená existenciou úprimného citu a ten môže vzniknúť len v partnerskom vzťahu. Vzťahu s manželkou a vzťahu s milenkou.
Ak sa žena rozhodne pre manželstvo, tak si často okrem svojho muža berie aj jeho milenky, ktorých sa nie je schopný vzdať. Žena, obyčajne, necháva svojich milencov v minulosti.
Muž dokáže byť šťastný v manželstve často až vtedy, keď má oddanú a milujúcu milenku. Úplne iný princíp vzťahu nastane, ak má milenca žena. Keď podvádza žena, hovorí to o nespokojnosti vo vzťahu s partnerom - manželom.
A prečo teda nestačí mužom jedna žena? Toto je častá otázka nespokojných manželiek, ktoré obmedzovaním svojho partnera márne bojujú s jeho biologickým princípom a tak vedú svoje manželstvo do zániku.
A aby som bol nestranný, na záver citát mojej známej, ktorá v tejto súvislosti vyslovila svoj názor takto: Muž, ktorý má ženu aj milenku, je sviňa. Muž, ktorý má iba ženu, je lenivá sviňa...
Publikoval Chlapec: okolo roku 2009

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára