štvrtok 6. februára 2014

Mám rád KGB

Mám rád KGB. Nie to Dzeržinského, ale to na Obchodnej 52 v Bratislave.
KGB je kultová krčma. Vznikla v čase, keď v Bratislave bolo ešte veľmi malo pivárni. Museli sme najať dvoch biletárov, ktorí stáli v podbrání a strážili zamknuté dvere, aby ich chtivý pivári nevyvalili. Aj mrežu sme museli nechať urobiť pred dvere, aby nedočkavé davy tlačiace sa dnu, nám nerozbili bránu. Keď dvaja vyšli von, tak biletári dvoch pustili do podbránia odkiaľ sa prechádza ku schodom do barokových pivníc. Aj keby bola kapacita krčmy niekoľkokrát väčšia, aj tak by sme nemohli usadiť všetkých záujemcov o pivo. Podáva sa totiž sedem druhov čapovaného piva a oveľa viac druhov fľaškového. Ale taký čapovaný Budvar ako je v KGB nie je nikde.
Vnútri hrá len najnovšia muzika. Máme na to vypracovaný systém, aby to tak fungovalo. Žiadna Vondráčková, len rock, hard rock, metal a ostatné vážne veci. Aj hostia, väčšinou študenti, si nosia svoje nové CD a púšťajú ich na našej aparatúre priateľom. Pekne nahlas. Máme totiž aparatúru špičkovej kvality, s ktorou by sme mohli ozvučovať štadión. Kapely, ktoré u nás koncertujú, sa len pripoja na náš pult.
V zadnej miestnosti sme mali biliardový stôl, ale málokedy sa na ňom dalo hrať, lebo nebolo miesto kvôli tlačiacim sa ľuďom okolo, tak sme ho nahradili ďalším sedením. Pamätám sa, ako raz v tejto preplnenej atmosfére som si všimol, že sa tam miluje jeden chlapec s peknou babou. Uprostred najväčšieho návalu. On mal rozopnuté nohavice a ona bola predklonená a opierala sa o biliardový stôl. Mala minisukňu, tak stačilo len odtiahnuť tangá trochu bokom. Nik sa na nich nepozeral a už vôbec nik sa nestaral o to čo robia.
V KGB vždy vládla liberálna atmosféra.
KGB dnes už patrí ku koloritu Bratislavy a cudzinci ho vyhľadávajú, lebo ich bedekre im to odporúčajú ako kultovú piváreň.
KGB mám rád pre atmosféru, ktorá sa nemení, a vždy mi zaručí dobrú náladu. Nie je to krčma, kam sa chodí trúchliť a zapíjať žiaľ. Preto tam rád chodím, a ak sa nezmení, tak aj chodiť budem. A či sa nezmení záleží na mne a sebe v tomto môžem dôverovať.


Pre tých menej znalých niekoľko historických faktov:


december 1917
ČEKA
Na návrh Lenina bol Felix Dzeržinskij poverený Radou ľudových komisárov založiť Čeku - politickú políciu, ktorej úlohou bol boj s "nepriateľmi ľudu", rozumej revolúcie - prvé tisíce mŕtvych.

február 1922
GPU
Nástupca Čeky v dvadsiatych rokoch (Glavnoje Političeskoje Upravlenie) - milióny ľudí umiera hladom, kanibalizmus.

marec 1934
NKVD
Nástupca Čeky v tridsatych rokoch (Narodnyj Komisarjat Vnutrennych Del) - ďaľšie milióny mŕvych.

október 1953
KGB
Nástupca Čeky od päťdesiatych rokov do zániku ZSSR v roku 1991 (Komitet Gosudarstvennoj Bezopasnosti) - desiatky milónov mŕtvych

február 1994
KGB
Krčma Gurmánov Bratislavy zahajuje svoju činnosť narazením prvého sudu piva Budvar 10.2.1994 o_1800 hod. - prvé desiatky opitých



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára