utorok 4. februára 2014

Milenky sú pre život nevyhnutné

Ľudia nedokážu žiť osamotení, lebo sú kolektívne tvory, aké sa občas v prírode vyskytujú. Mnohí sa boja samoty, a tak radšej nežijú ani v páre, lebo ten druhý môže kedykoľvek odísť a ani správu o sebe nezanechá. Pokúšajú žiť v trojiciach a iných početnejších zoskupeniach založených na princípe redundantnosti partnera.
Často však ide o úplne zbytočné obavy. Mám priateľa, ktorý zásadne nechodil na prvé rande so svojou novou známosťou. Keď som to nechápal, tak sa mi priznal, že sa bojí, že ona nepríde a nechce byť sám. Treba povedať, že máloktorá nová známosť to dokázala pochopiť.

Mnohým takýto postoj k samote zostáva aj v manželstve. Predstava, že jedného dňa im partner nechá lístok na šporáku s pozdravom a bez spiatočnej adresy a odíde, ich núti mať tajné známosti, ktoré sú akýmsi zabezpečením pre neistú budúcnosť. Na ich ospravedlnenie treba povedať, že to s každou tajnou známosťou myslia úprimne a vážne.
Z čoho ale pramení tá obava zo samoty?

Po mnohoročnom skúmaní som zistil, že takýto jav môžeme pozorovať u ľudí, ktorým sa v detstve stala určitá citová trauma. Museli zažiť obavu, že ich rodičia, na ktorých boli existenčne odkázaní, uprednostnili niečo iné pred starostlivosťou o svojho potomka. Nemusel to byť len rozvod rodičov. Často stačilo uprednostnenie kariéry jedného z nich, v horšom prípade oboch, pred svojou vlastnou rodinou a svojim dieťaťom. A nedokáže to nahradiť ani najatá pani, ktorá zatiaľ varí, perie, žehlí a akoby mimochodom sa stará o nič nechápajúcu ratolesť úspešných rodičov.
V tomto období života dieťaťa opustenie znamená priame ohrozenie života, lebo ľudské mláďatá sa o seba nedokážu postarať a prežiť bez svojich rodičov. Obava zo samoty je vlastne obava o vlastný život.
A keďže si svoj život vážim robím všetko pre to, aby som v žiadnom prípade nebol sám a vždy som mal milovanú osobu, do naručia ktorej sa môžem kedykoľvek zložiť. A ak je tých náručí viac, tak aj obava zo samoty sa úmerne zmenšuje.
Preto radím všetkým rozumným ľudom, aby sa zabezpečili do budúcnosti, lebo ak ešte nemáte žiadnu milenku, tak ste v priamom ohrození života!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára